Ohjeet

Ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä tapahtumaan liittyen

Ohjeita tapahtumapaikalla

Tekniikka

Tapahtumapaikalle on tulossa suuri määrä tietokoneita, joiden joukossa saattaa olla myös viruksen tai muun haittaohjelman saastuttamia koneita. Tämän takia suosittelemmekin, että koneellesi on asennettu palomuuriohjelmisto ja päivität virusohjelmasi juuri ennen tapahtumaa.

Verkkoon voi tulla järjestäjistä riippumattomia ongelmia (esim. laitteistovika, tihutyöt, kolmannen osapuolen ongelmat). Myös yhteys ulkoverkkoon (Internet) on rippuvainen operaattorin yhteydestä ja laitteista joita operaattori itse hallitsee. Vikatilanteissa olemme riippuvaisia operaattorin teknisen tuen vasteajoista. Järjestäjät eivät ota mitään vastuuta verkon toimivuudesta tälläisissä vikatilanteissa, vaikka tekeekin parhaansa saadakseen yhteydet toimmaan.

Miten kytkeydyn verkkoon?

IPv4-osoitteet jaetaan automaattisesti DHCP-palvelimelta, joten sinulla on oltava automaattinen IPv4-osoitteen haku käytössä. Saat automaattisen IP-haun käyttöön Windowsissa (Vista, 7, 8) seuraavasti:

 • Avaa Verkko- ja jakamiskeskus ohjauspaneelista (Network and Sharing Center)
 • Valitse vasemmassa laidassa olevasta palkista Muuta verkkosovittimen asetuksia (Change adapter settings)
 • Klikkaa hiiren oikealla napilla käytössä olevaa verkkoyhteyttä (yleensä Lähiverkkoyhteys / Local Area Connection) ja valitse Ominaisuudet (Properties)
 • Valitse listasta TCP/IPv4 ja klikkaa Ominaisuudet (Properties)
 • Tarkista, että kumpaankin kohtaan on valittu automaattinen haku (Obtain...address automatically)

Windows 10:

 • Avaa Verkko & Internet (Network & Internet) Windows asetuksista
 • Valitse vasemmalta valikosta lähiverkko (Ethernet)
 • Valitse Muuta verkkosovittimen asetuksia (Change adapter options)
 • Klikkaa hiiren oikealla napilla käytössä olevaa verkkoyhteyttä (yleensä Lähiverkkoyhteys / Local Area Connection) ja valitse Ominaisuudet (Properties)
 • Valitse listasta TCP/IPv4 ja klikkaa Ominaisuudet (Properties)
 • Tarkista, että kumpaankin kohtaan (IP ja DNS asetukset) on valittu automaattinen haku (Obtain...address automatically)

Muistathan ottaa talteen omat asetuksesi, jos joudut tekemään muutoksia. Näin saat yhteyden pelaamaan helpommin tapahtuman jälkeen kotona. Kokeile pääsetkö nettiselaimella osoitteeseen www.joke-lan.net. Jos sivua aukeaa onnistuneesti, ei muuta kuin pelaamaan.

Jos et kuitenkaan saa omin avuin tai kaverilta kysymällä yhteyttä verkkoon, tule infopisteeseen kertomaan ongelmasta ja noudata sieltä saamiasi ohjeita.

Infodesk

Joke-LANien Infodesk toimii pääsalissa ulko-oven vieressä. Infolta saat ostettua kävijäliput, konepaikkaliput sekä pientä syötävää ja juotavaa koko tapahtuman ajan aina kellon ympäri. Infolta löytyy myös mikro jolla saat lämmitettyä omat evääsi. Infodeskin henkilökunta on valmis auttamaan sinua kaikissa tapahtumaan liittyvissä kysymyksissä.

Huomioithan, että tapahtumassa käy maksuvälineenä VAIN KÄTEINEN. Lähin käteisautomaatti löytyy n. 700 metrin päästä tapahtumapaikasta S-marketin yhteydestä osoitteesta

Ruokailu

Tapahtumapaikalla ei ole yleistä jääkaappia, jossa voisi säilyttää eväitään, mutta sen sijaan tarjoamme mikroaaltouunin infodeskillä yleiseen käyttöön. Infolta saa ostettua mm. kahvia, virvokkeita ja mikropizzaa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa ravitsemusvaihtoehto, sillä lyhyen matkan päässä on saatavilla myös ruokaa suoraan pizzeria Quattrosta, joka valmistaa pizzan lisäksi myös esimerkiksi pastaa ja kebabia. Lisäksi kävelymatkan päästä löytyy lounaskahvila, apteekki ja kaksi päivittäistavarakauppaa.

Tapahtumasta tehdään myös yhteistilauksia yhteistyöravintolaamme Pizzeria Quattroon. Tilaukset lähtevät tapahtumapaikalta ravintolaan perjantai-iltana sekä lauantaina alku ja loppuillasta. Ruokalistat ovat nähtävillä infolla koko tapahtuman ajan, tilaaminen ja maksaminen tapahtuu niinikään infolla.

Peseytyminen & yöpyminen

Tapahtumapaikalla on tarjolla maksuton peseytymismahdollisuus. Miehille ja naisille on omat peseytymis- ja pukutilat. Olemme myös varanneet rauhoitetun tilan konepaikkakävijöiden yöpymistä varten. Varaathan oman makuupussin/vastaavan nukkumisratkaisun yöpymistä varten. Yöpymistila on kävijöidemme käytössä koko tapahtuman ajan.

Turvallisuus

Tapahtuman turvallisuusasiat on käyty läpi viranomaistahojen kanssa. Meillä kävijöiden turvana on joukko järjestyksenvalvojia, jotka pitävät silmällä tapahtumaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Varkaustapauksia ei juuri tällaisissa tapahtumissa ilmene, mutta haluamme silti muistuttaa kävijöitämme käyttämään tervettä järkeä; ylimääräiset arvoesineet kannattaa jättää kotiin. Jokainen vierailija on viime kädessä itse vastuussa omasta omaisuudestaan. Arvokkaita laitteita tai muuta omaisuutta ei pidä jättää valvomatta lojumaan. Erityisesti kannettavien tietokoneiden jättämistä pöydälle ilman valvontaa pitää välttää.

Järjestäjä ei vakuuta kävijöitä tai heidän laitteistoaan millään tavalla. Jokainen kävijä on vastuussa omista tavaroista ja laitteistaan. Järjestäjä ei myöskään ota vastuuta kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista (sähkövika, tietomurto, laitteiden rikkoutuminen, force majeure).

Hätätilanteessa

Ensiapupiste sijaitsee infotiskillä. Hätätapauksessa kiinnitä aina itseäsi lähinnä olevan järjestäjän huomio. Järjestäjiä löytyy aina infotiskiltä sekä pääovelta. Järjestäjän tunnistaa ID-kortista ja/tai mustasta Joke-LAN Crew-paidasta sekä järjestysmiehen huomioliivistä.

Saapuminen tapahtumaan

Ovet avataan kaikille kävijöille perjantaina 24.2. tasan kello 17.00. Kulku ja lastaus tapahtumaan tapahtuu pääsalin eli liikunsalin ovesta.

Kävijäliput, sekä mahdolliset, jäljellä olevat konepaikkaliput ovat myynnissä infotiskillä tapahtuman pääsalin sisäänkäynnin yhteydessä.

Aiempien vuosien kokemusten perusteella pääsalin ovelle kertyy yleensä jonoa hieman ennen ovien avaamista. Varaathan mukaasi kärsivällisyyttä jonotuksen suhteen. Huomioi jonottamaan tullessasi myös säätila: sateen sattuessa pääsalin edustalla ei ole juurikaan suojaa.

Sisääntuloa ei voida nopeuttaa hermoilemalla ja järjestysmiesten työtä häiritsemällä. Varatkaa riittävästi aikaa ja miettikää kotona, onko välttämätöntä saapua tapahtumapaikalle juuri ovien aukaisuhetkellä.

Jätäthän kenkäsi erikseen merkattuun kenkäparkkiin aina sisään tullessasi.

Tietoa vanhemmille

Mistä oikein on kyse?

Useille nuorille ovat tuttuja erilaiset tapahtumat tai yhteenkerääntymiset harrastamisen tiimoilta. Esimerkiksi lätkänpelaajille on harjoitusleirejä ja futareille taas järjestetään turnauksia. Juuri tämänkaltaisesta yhdessäolosta on Joke-LANeilla kyse. Tarjoamme pelaaville nuorille oman tapahtuman, jossa kannustamme sosiaaliseen pelaamiseen sekä hyviin pelitapoihin. Me haluamme tuoda pelaamista enemmän tai vähemmän harrastavia nuoria yhteen yhden viikonlopun ajaksi. Tapahtumassamme nuori voi tavata ystäviään kasvokkain heidän kanssaan pelaten tai aikaa muuten viettäen. Moni nuori pelaa ehkä yksin kotonaan, eikä paikkakunnalla järjestetä laneja. Vaikka nykypäivän tekniikka tarjoaakin helpot yhteydenpitotavat omaan pelitiimiin välimatkoista huolimatta, me kannustamme mahdollisimman sosiaaliseen pelaamiseen tarjoamalla siihen sopivat puitteet tapahtumassamme. Meillä pelaaminen on sosiaalista, vastuullista ja monipuolista.

Turvallisuus

Tapahtumamme turvallisuus on varmistettu useilla järjestyksenvalvojilla, jotka ovat paikalla läpi tapahtuman. Heidät löytää pääsisäänkäynnin lisäksi kiertelemästä ympäri tapahtuma-aluetta ja sen välitöntä läheisyyttä. Joke-LAN on ja on aina ollut täysin päihteetön tapahtuma, ja päihtyneet henkilöt tullaankin ohjaamaan ulos tapahtumasta välittömästi.

Ensiapupiste sijaitsee Infopistellä, joka on pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä. Hädän tullessa sekä henkilökunnassamme että järjestyksenvalvojista löytyy useita ensiaputaitoisia henkilöitä.

Jokainen kävijä on ensisijaisesti itse vastuussa tavaroistaan. Yleisesti ottaen Joke-LAN on kuitenkin hyvin turvallinen tapahtuma: historiasta ei löydy yhtään vakavaa varkaustapausta. Jos haluaa nukkua tapahtumassa, katsovat vieruskaverit yleensä toistensa tavaroiden perään. Omat tavarat kannattaa toki merkitä esimerkiksi teipinpalalla, jos sattuu olemaan vaikka samanlainen verkkopiuha kuin naapuripaikkalaisella.

Tapahtuman ikäraja

Tapahtumamme ikäraja on 13-vuotta. Alle 13-vuotiaat voivat vierailla tapahtumassamme vanhempien seurassa, mutta konepaikkoja emme valitettavasti myy alle 13-vuotialle.

Tavoittaminen

Tapahtumassa on hämärä valaistus, joten ihan ensisilmäyksellä ei välttämättä omaa lastaan löydä. Jos haluat tavoittaa lapsesi tapahtumasta, on matkapuhelin yleensä nopein tapa. Jos et kuitenkaan saa lastasi puhelimella kiinni, kannattaa sinun kysyä neuvoa infopisteeltä. Etukäteen kannattaa ottaa muistiin lapsen konepaikan numero, jolloin henkilökuntamme voi opastaa suoraan oikealle konepaikalle. Käytössämme on myös tapahtuma-alueen kattava kuulutusjärjestelmä.

Pyrimme tekemään Joke-LANeista mahdollisimman turvallisen ja sujuvan jokaiselle kävijälle. Jos sinulla on jotain kysyttävää tapahtumasta voit ottaa yhteyttä järjestäjiin sähköpostilla, info(a)joke-lan.net.

Mitä on lanitus ja mikä on Lanttu ry

Lanien, eli verkkopelitapahtumien perusidea on se, että osallistujat tuovat tapahtumaan mukanaan omat tietokoneensa, joilla he pelaavat keskenään lähiverkossa. Joke-LANien historia ulottuu vuoteen 2003, jolloin ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Jokelan monitoimitalolla.

Joke-LAN verkkopelien järjestävänä tahona toimii Lanttu ry; tuusulalainen, yleishyödyllinen yhdistys, joka pyrkii edistämään nuorten tietoteknistä osaamista. Lanttu ry:n jäsenet ovat nykyisiä ja entisiä jokelalaisia, nuoria, jotka pääsevät itse toteuttamaan omannäköistään tapahtumaa, ja oppimaan sitä kautta myös hyödyllisiä taitoja. Tapahtumamme toteutetaan alusta loppuun asti talkootyönä.

Muistilista tapahtumaan saapuvalle

Ennen tapahtumaan saapumista

 • Tarkista koneesi verkkosovittimen toiminta; se on välttämätön varuste päästäksesi verkkoon tapahtumassa. Konepaikoilla on tarjolla sekä langallinen että langaton verkkoyhteys
 • Ota talteen koneesi verkkoasetukset, jotta saat taas tapahtuman jälkeen verkkosi toimimaan kotona. Tapahtumassa saat verkko-osoiteen automaattiestis liittyessäsi tapahtuman verkkoon
 • Suosittelemme, että asennat koneellesi palomuuri- ja virustentorjuntaohjelmiston ennen tapahtumaan saapumista
 • Tarkista tietokoneesi päivitetyllä virustentorjuntaohjelmalla ja suorita tarvittaessa puhdistus (tai jopa käyttöjärjestelmän uudelleenasennus) jos havaitset viruksia tai haittaohjelmia koneellasi
 • Lataa käyttöjärjestelmän ja pelien päivitykset jo kotona, jotta pääset heti pelaamaan
 • Muista ottaa mukaan sähköjatkojohto ja verkkopiuha. Varaudu vähintään 10 metriä pitkällä verkkokaapelilla (tarkka pituus riippuu konepaikkasi etäisyydestä verkkokytkimeen). Kaapelin tulee olla suoraankytketty cat5e- tai cat6-kaapeli rj45-liittimin. Jatkojohdon pituudella ei ole väliä, sillä pistokepaikka on konepaikan kohdalla. Pistokkeita on yksi per konepaikka.

Mukaan kannattaa pakata ainakin

 • yöpymisvälineet (tyyny, makuupussi, makuualusta)
 • peseytymisvälineet
 • evästä
 • välttämättömät lääkkeesi ja päänsärkylääkettä
 • korvatulpat
 • puhelimen laturi
 • kuulokkeet
 • pehmeä istuinalusta: tuolit konepaikoilla ovat puisia

Tapahtumassa kielletyt esineet näet tapahtuman säännöistä.

Joke-LAN K17 tapahtuma pähkinänkuoressa

Perinteinen Joke-LAN -verkkopelitapahtuma kasaa jälleen Jokelan ja lähialueiden nuoret verkkopelaamisen ja hyvän meiningin pariin Jokelan koulukeskukselle 22.-26.02.2017. Tapahtumalla on jo 14 vuoden perinteet ja sen ydinajatus on pysynyt alusta asti samana; Tarjota nuorille päihteetön vaihtoehto viettää viikonloppua yhdessä kavereiden kanssa, korkealaatuisen lan-tapahtuman ja ohjelman parissa.

Joke-LAN K17 on:

 • 144 konepaikkaa liikuntasalissa
  • 96 x Basic
  • 48 x Premium
 • Syksyn tapahtumaan verrattuna kevyempi pelaamiseen keskittynyt tapahtuma
 • CS:GO 5on5 ja NHL17 2on2 kompot ovat tapahtuman ohjelma ja ydin
 • Jokelan suurin nuortentapahtuma - siellä ovat kaikki, tule sinäkin!
 • Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki 13 vuotta täyttäneet nuoret, sukupuoleen, kaveriporukkaan tai vapaa-ajan mieltymyksiin katsomatta. Meillä viihtyvät kaikki!
 • Joke-LAN on täysin päihteetön tapahtuma.

Tapahtuman säännöt

Saapuessaan tapahtumaan osallistuja sitoutuu noudattamaan järjestäjän asettamia sääntöjä. Järjestäjä voi tarvittaessa asettaa määräyksiä ja rajoituksia tapahtuman aikana. Tutustu tarkasti tapahtuman sääntöihin ennen saapumistasi paikalle.

Huom! Mikäli toivot erikoisjärjestelyitä tai sinulla on kysyttävää, ota hyvissä ajoin yhteys tapahtuman järjestäjiin osoitteessa info@lanttu.org.

Ikäraja

Tapahtumaan saa osallistua tietokoneen kanssa tai kävijälipulla ilman omaa konepaikkaa 13 vuotta täyttänyt henkilö. Alle 13-vuotias voi osallistua tapahtumaan kävijälipulla samaan perheeseen kuuluvan 18 vuotta täyttäneen henkilön kanssa. Alle 13-vuotias ei voi osallistua tapahtumaan tietokoneen kanssa, edes täysi-ikäisen perheenjäsenen kanssa. Tapahtumaan on hyvä ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Järjestyksenvalvojat voivat tarvittaessa tarkastaa kävijän iän.

Joukkueiden kapteenit ovat vastuussa siitä, että ikärajallisia pelejä pelaavat vain ikärajakriteerit täyttävät henkilöt. Ikärajoja voidaan tarvittaessa valvoa pistokokein.

Alueella oleskelu

 • Kävijät saavat oleskella tapahtuma-alueella vain kävijöille sallituilla alueilla. Kielletyt alueet ovat erikseen merkittyjä. Työntekijöille tarkoitetuilla alueilla liikkuminen on kävijöiltä ehdottomasti kielletty.
 • Tapahtumassa nukkuminen on ensisijaisesti sallittu vain nukkumiseen varatussa tilassa tai omalla konepaikalla tuolilla istuen. Käytävillä, katsomossa, loungessa ja pöytien alla nukkuminen on kiellettyä.
 • Tupakointi on sallittu vain sille osoitetussa paikassa. Sisätiloissa ja ulko-ovien läheisyydessä tupakointi on ehdottomasti kiellettyä.
 • Tapahtuman langatonta verkkoa saa käyttää kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteilla vaikka et lunastaisi konepaikkaa. Tapahtumasta löytyy myös merkittyjä latauspistokkeita. Käytä vain näitä merkittyjä pistokkeita.
 • Tapahtumassa alkoholin nauttiminen ja hallussapito sekä päihtyneenä esiintyminen on ehdottomasti kielletty. Päihtynyt kävijä tai kävijä, jonka hallusta löydetään alkoholituotteita poistetaan tapahtumasta.
 • Tapahtumassa häiriöitä aiheuttava ja sääntöjä rikkova kävijä voidaan poistaa tapahtumasta, jolloin pääsy evätään lopputapahtuman ajaksi.
 • Mikäli kävijä joudutaan poistamaan tapahtumasta, pääsymaksua ei palauteta.

Tapahtumassa kielletyt esineet ja aineet

 • Alkoholi ja huumausaineet
 • Terä- tai ampuma-aseet sekä räjähdysaineet
 • Muiden vahingoittamiseen soveltuvat esineet tai aineet
 • Laserkynät tai -osoittimet
 • Omat äänentoistolaitteet tai selkeästi muita häiritsevät valot
 • Omat työkalut (työkaluja on tarvittaessa lainattavissa järjestäjiltä)
 • Omat tuolit, mikäli et ole lunastanut konepaikkaa
 • Laissa kielletyt esineet tai aineet takavarikoidaan löydettäessä ja toimitetaan Keski-Uudenmaan poliisille. Mikäli sinulla on reseptilääkkeitä mukanasi, otathan mukaan myös reseptin.

Konepaikka

Konepaikkalipulla saat yhden (1) sähköliitynnän, yhden (1) verkkoliitynnän ja yhden (1) tuolin (voit tuoda myös oman tuolin, joka ei kuitenkaan ole leveämpi kuin konepaikkasi). Voit asettua vain varaamallesi konepaikalle. Konepaikan koko on vähintään 80X70cm. Konepaikalle ei saa pystyttää rakennelmia ilman järjestäjien lupaa. Lupaa voi pyytää etukäteen järjestäjiltä.

Jokainen kävijä vastaa itse oman konepaikkansa siisteydestä ja siivoamisesta. Mikäli kävijä jättää paikkansa siivoamatta ja sen puhdistus aiheuttaa taloudellista haittaa järjestäjälle, kävijältä voidaan veloittaa jälkikäteen korvaus siivouksesta. Jokaisen pöytäryhmän päädyssä on roskis, joten roskien siivous ei aiheuttane kohtuutonta vaivaa ;) . Mikäli sinulta kaatuu energiajuomat pöydälle, on infolta lainattavissa siivoustarpeita.

Sähköverkko

 • Jokaiselle on varattu yksi (1) pistoke, josta saa sähköä maksimissaan 350W
 • Kodinkoneiden liittäminen sähköverkkoon on kielletty
 • Minijääkaappien käyttö on sallittua, mutta konepaikan kokonaiskulutus ei saa ylittää 350W
 • Omien patenttiviritysten tekeminen on ehdottomasti kielletty

Lähiverkossa kiellettyjä asioita ovat

 • Verkkoliikenteen häirintä ja tarkkailu
 • NetBEUI
 • Oma DHCP-palvelin
 • Omien kytkimien ja hubien liittäminen verkkoon
 • Laittoman materiaalin levittäminen
 • Virusten tai muiden haittaohjelmien levittäminen
 • Tapahtumaverkkoon kytkettyihin laitteisiin murtautuminen tai edes sen yrittäminen

Mainonta ja myynti

Mainosmateriaalin jakaminen tai muu mainonta, kuten julisteiden luvaton kiinnittäminen on ehdottomasti kielletty. Kävijät eivät saa harjoittaa liiketoimintaa tapahtumapaikalla, eli et saa myydä esim. tietokonelaitteistoja, elintarvikkeita, ohjelmistoja tai verkkojohtoja tapahtumapaikalla.